Koliko dobro poznajete naš glavni grad? Znate li koliko stanovnika ima Zagreb? Znate li koja gradska četvrt ne pripada Zagrebu?

Pitanja koja vam donosimo u nastavku nisu samo za one koji žive u Zagrebu jer se neka odnose i na opću kulturu.

Stoga napravite malu pauzu i pokušajte riješiti kviz u nastavku.

 

Provjeri svoje znanje i vidi koliko zapravo poznaješ Zagreb!

 

 

1. Povijesno gledajući, Zagreb je nastao iz dva naselja. Koja su to naselja?

 

a) Gradec i Novi Zagreb

b) Dubrava i Črnomerec

c) Ilica i Kaptol

d) Gradec i Kaptol

 

2. Koje se godine Zagreb prvi puta spominje kao glavni grad Hrvatske u pisanim dokumentima?

 

a) 788. godine

b) 1949. godine

c) 1019. godine

d) 1557. godine

 

3. Jedna od najpoznatijih zagrebačkih legendi govori o „Crnoj kraljici“. Koje je njeno pravo ime?

 

a) Barbara Celjska

b) Marija Jurić Zagorka

c) Katarina Zrinski

d) Ivana Brlić Mažuranić

 

 

4. Prema podacima iz 2019., grad Zagreb ima koliko stanovnika?

 

a) 300.214

b) 1.104.017

c) 806.341

d) 168.031

 

 

5. Izbaci uljeza među gradskim četvrtima grada Zagreba.

 

a) Jablanovac

b) Stenjevac

c) Trnje

d) Brezovica

 

6. Što znači starozagrebački izraz „taubek“?

 

a) Šalica

b) Auto

c) Golub

d) Lopov

 

7. Kako se zove šareno ukrašeni kolač od slatkog tijesta, tradicionalni simbol Zagreba?

 

a) Fritule

b) Pinca

c) Licitar

d) Lebkuchen

 

8. U kojem se kvartu nalazi Naselak u kojem su živjeli legendarni Smogovci?

 

a) Peščenica

b) Trešnjevka

c) Dubrava

d) Maksimir

 

 

9. Kako se zove konj na kojemu je ban Josip Jelačić dojahao u Zagreb?

 

a) Ringo

b) Grom

c) Tango

d) Emir

 

10. Najstariji postojeći zagrebački hotel otvoren je 1827., a nalazi se u najstrožem središtu Zagreba. O kojem je hotelu riječ?

 

a) Palace hotel Zagreb

b) Hotel Dubrovnik

c) Esplanade Zagreb

d) Jagerhorn

 

 

Odgovori: 1. d), 2. d), 3. a), 4. c), 5. a), 6. c), 7. c), 8. a), 9. d), 10. d).